To, že se písně Jaromíra Nohavici staly v posledních letech inspirací a podkladem pro několik divadelních děl různých žánrů, není neznámá věc – vzpomeňme například na inscenace Těšínské niebo (Těšínské divadlo v Českém Těšíně), Sólo pro nás dva (balet Národního divadla v Praze) nebo Boží mlýny (Moravské divadlo v Olomouci).
Čerstvou novinkou se mohou pochlubit také naši polští sousedé. Premiéra původního divadelního představení Peklo a ráj, které vzniklo na základě písní Jaromíra Nohavici, proběhla v sobotu 29. května 2021 v Teatrze Rozrywki v polském Chorzowie, a to s velkým diváckým úspěchem a milou účastí samotného písničkáře.

Autorem scénáře a zároveň režisérem díla je Krzysztof Prus, žánrově se inscenace podobá středověké moralitě. Hlavním hrdinou příběhu je muž středního věku, nazvěme ho Everyman (Kdokoli), který je po mnoha těžkých zkouškách znaven životem. Jednoho dne po návštěvě muzea zjišťuje, že smysl svého bytí nadobro ztratil, a zkouší ho najít typicky v hospodě. Později, když doma usíná, prožívá celý svůj život ještě jednou a postavy Anděla, Ďábla a Smrti mu pomáhají objevit a uvědomit si ty nejdůležitější lidské hodnoty. Představení složené z více než dvaceti písní Jaromíra Nohavici je zahaleno hávem neurčitého tajemství, čemuž napomáhá zdařená scénografie Marka Mroczkowskiego. Je pochmurné, smyslové a hluboce snové. Stejně jako písně Jarka Nohavici vypráví o potřebě citu, o lásce, o samotě a smutku, ale najdeme v něm i stopy smyslu pro humor, který je v životě nezbytný.

Dříve, než se vydáte na představení Peklo a ráj do nedalekého Chorzowa sami, si můžete prohlédnout fotogalerii a krátkou videoukázku.