V letošním roce se na pultech knihkupectví objevila kniha španělského spisovatele Ángela Estebana Obklopeni knihami, v českém překladu Dominiky Černé. Jedná se o patnáct medailonků známých spisovatelů napříč celou světovou literaturou, od 17. století až po současnost, kteří mají jedno společné – zasáhla jim do života knihovna a určitým způsobem ovlivnila jejich vlastní dílo. Jde tedy o příběhy slavných literátů, kteří část svého života strávili jako knihovníci – ať už jednoduše z lásky ke psanému slovu, z existenčních důvodů nebo prostou shodou životních okolností. Najdeme zde jména skutečně světového významu jako Jorge Luis Borges, Lewis Carroll, bratři Grimmové, Johann Wolfgang von Goethe, Marcel Proust, Charles Perrault nebo Alexandr Solzenicyn. Velkou ctí pro českou zemi je to, že si autor do své knihy vybral i dva její zástupce – a to Jiřího Mahena a Jaromíra Nohavicu.
Kapitola o něm nese název Básník, písničkář, kytarista, harmonikář… a knihovník: Jaromír Nohavica a na třech dvojstranách pojednává nejen o Nohavicově životě po boku knížek, ale pro čtenáře z různých zemí jej také vsazuje do světového kontextu. Za vrchol jeho umělecké dráhy považuje autor prestižní cenu Premio Tenco z festivalu italské písně v Sanremu, kterou Nohavica získal v roce 2011 a ocitl se tak rázem vedle kolegů jako Jacques Brel, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Bulat Okudžava nebo Vladimir Vysockij. Škoda, že na toto významné ocenění, které se žádnému jinému Čechovi zatím nepodařilo získat, bývá v českém prostředí často zapomínáno. Esteban se snaží nejen u Nohavici odhalit a definovat, jakou měrou vztah k literatuře, znalost děl autorů a láska k četbě samotné hraje roli ve vlastní tvorbě, nakolik práce v knihovně a kontakt se stránkami knih ovlivnilo to, co poté autor sám vytvořil – ať už v próze, poezii nebo v textech písní. Nohavica se svým „knihovnickým“ obdobím nikdy netajil, rád na něj vzpomíná a řada příznivců jistě zná jeho píseň Knihovník – parafrázi na slavnou verzi Aznavourovy Tu te laisses aller, kterou do češtiny přetextovala Jiřina Fikejzová.

Pokud se chcete o tom, jakou hrála knihovna v životě Jaromíra Nohavici roli, dozvědět více, stačí se podívat do našeho Archivu pod lupou nebo si jednoduše knížku Obklopeni knihami pořiďte domů, čte se velmi lehce a dozvíte se spoustu zajímavého. V celkovém kontextu knihy z pera španělského autora o literárních velikánech napříč celým světem působí kapitola o Jarkovi Nohavicovi trochu jako zjevení a fanoušci mají být právem na co hrdi.